dissabte, 24 de desembre del 2011

Floquet de neu arriba als nostres cinemes


Des del Rebost Cultural volem convidar-vos a celebrar uns nadals en valencià i, com ho fèiem a l'anterior entrada en la que vos resumíem com ho fem a Vinalesa, en esta ocasió volem que conegau dues opcions més que són molt interessants: la pel·lícula Floquet de Neu per als més menuts i la Fira del Llibre i la Música a Bétera.

La peli de Floquet de Neu és una producció de Filmax amb el recolzament de TV3, i que gràcies a un acord amb Escola Valenciana es pot visionar als cinemes valencianes (a les sales del centre comercial Aqua). Es tracta del primer film d'animació en valencià que es projecta a les sales comercials del nostre país.

Floquet de Neu està dirigida per Andrés G. Schaer, que compta amb un repartiment de renom amb actrius com Elsa Pataky i el doblatge de veu de Constantino Romero i Carlos Latre, entre altres. Es tracta d'una història que presenta un goril·la albí que arriba al zoo de Barcelona. El seu color fa que acapare totes les mirades dels visitants, però també provoca el rebuig d'alguns companys goril·les que no ho accepten com un dels seus. Quan Floquet de Neu descobreix que la Bruixa del Nord està de pas en la ciutat, decideix anar a cercar-la per a demanar-li que ho convertisca en un goril·la normal.

Pel que fa a la II Fira del Llibre i la Música organitzada per l'Ateneu de Bétera, és una fira on pren protagonisme una oferta d'activitats culturals exclusivament en valencià. Des de literatura, música, periodisme, tast de vins, etc. Podeu vore el programa d'activitats en aquest enllaç.

divendres, 16 de desembre del 2011

Els nadals a Vinalesa


Esperem continuar tinguent un bon nadal i un any 2012 amb autobús
Les festes de nadals estan ben prop i al nostre poble totes i tots ens preparem per celebrar-les de la millor manera. Els diversos col·lectius i associacions de Vinalesa ens ofereixen un ample ventall d'activitats per gaudir del nadal amb la resta de veïns i amb la família. També l'Ajuntament que, tot i que enguany ha decidit no decorar els carrers i places per raons d'austeritat, organitza un programa d'activitats variat on destaquen els tallers de nadal, els concursos de betlems i targetes de nadal o la cavalcada dels Reis Mags, amb la participació de les associacions locals.

Altres actes centrals en aquestes dates són els organitzats per la Societat Renaixement Musical, amb el Cant de Nadales per part dels alumnes de l'Escola de Música Mestre Esteban Esteve el dissabte 17 de desembre pels carrers del poble, així com la Festa de la Música el mateix dia per la vesprada, on actuen la banda i la coral i es dóna la benvinguda als nous músics que entren a formar part de la banda (podeu consultar el programa del concert ací).

El nadal és també l'època pel qual es desperta l'esperit solidari, així es recolliran aliments per a enviar-los als més necessitats. L'Escola Infantil Ninos destinarà totes les donacions al Banc d'Aliments de València, i la OJE a Cáritas. També l'Agrupament Escolta Hiawatha reviu l'esperit nadalenc amb la recollida de la Llum de la Pau de Betlem: un acte simbòlic en el qual es pretén estendre un missatge de pau, amor i esperança.

Una tradició nadalenca molt valenciana és la recreació del naixement de Jesús amb figuretes: el Betlem. A Vinalesa tenim des de ja fa anys un concurs de Betlems al qual animem a totes i tots a participar. També l'associació de mestresses de casa organitza una excursió per tal de visitar un betlem espectacular a Sagunt el proper 21 de desembre.

Però pot ser un dels actes més esperats és la Cavalcada dels Reis Mags el 5 de gener. Quasi totes les associacions locals s'impliquen d'una manera o altra participen en els preparatius i en la mateixa cavalcada. Un grup de persones que treballen per a que els més menuts gaudisquen de la seua festa. Una rebuda com cal és fonamental per al que Ses Majestats deixen bona cosa de regals, encara que haver fet bondat duran l'any siga el que més importa, així com escriure una bona carta als reis, sempre en valencià (com ens proposa el BLOC de Vinalesa).

BON NADAL I FELIÇ ANY NOU




dilluns, 12 de desembre del 2011

Una llengua que camina


Una llengua que camina, és un documental produït per vilaweb i TV3 sobre els vint-i-cinc anys d'ensenyament en la nostra llengua al País Valencià. També han participat en este projecte escola valenciana, bromera i edicions 96. El documental té el punt de partida en les trobades d'escoles en valencià del 9 d'octubre de 2010. Amb l'experiència de persones relacionades amb diferents àmbits, s'explica el paper fonamental que ha tingut l'ensenyament en valencià per normalitzar la llengua i mantindre viva l'esperança al nostre país.