dilluns, 17 de setembre del 2012

Al setembre recordem Estellés

El 2010, l'escriptor Josep Lozano proposava recordar el poeta Vicent Andrés Estellés amb “un plat típic de la nostra gastronomia, un bon vi de la terra i la lectura dels seus poemes”. Les Festes Estellés preferiblement havien d'organitzar-se al mes de setembre, al voltant del 4 de setembre, data del seu naixement. La proposta s'inspira amb les Burns Supper ("sopar de Burns") que organitzen a Escòcia al voltant del 25 de gener en honor a Ian Burns, el poeta en llengua escocesa més conegut.

Al País Valencià són cada vegada més les Festes Estellés que venen organitzant-se, de setembre a novembre, però des d'este espai volem fer-se ressò de la III Festa Estellés celebrada a Burjassot el passat dissabte 15 de setembre. Així que pel seu interès reproduïm l'article que el Col·lectiu Mel de Romer ha publicat a la seua web en el qual ens conten com anà.

El poble del poeta recorda "el poeta del poble" 

Text: Ingrid Lafita - Imatge: Vicent Ibáñez

Burjassot celebrà este dissabte la III Festa Estellés, seguint amb la proposta llançada per l’escriptor Josep Lozano. Una passejada literària i participativa pels carrers del poble, un recital de poesia, sopar amb productes de la terra i un concert de Pau Alabajos acompanyat per un quartet de corda conformaven el cartell d’este homenatge. Una cita especial perquè els carrers de Burjassot foren els que van veure nàixer i viure Vicent Andrés Estellés i que ara, vint anys després de la mort del poeta, seguixen retent-li homenatge. A més, esta festa es pot considerar el tret d’eixida de l’Any Estellés, declarat escriptor del 2012 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Un treball dins d’un postgrau, tutoritzat pel professor Alexandre Bataller, esdevenia el 15 de setembre l’activitat clau dins de la Festa Estellés. Tal com ho definix Clàudia García, organitzadora de la passejada, la seua era “una proposta cultural i lúdica per acostar al públic la figura del gran poeta valencià del segle XX, alhora que ens delectem amb els seus versos”. Més de 60 persones, el doble de les expectatives inicials, recorrien Burjassot acompanyats pel so de la dolçaina i el tabalet, els versos d’Estellés i la veu de cadascun dels participants de la ruta. Des de la Plaça del Pouet fins al Ca Bassot, passant pel Mercat, el Forn del Pilar, les Sitges o la Plaça Sequera, fins a onze punts estaven assenyalats amb els murals que preparà el col·lectiu ecologista Bordissot i que indicaven quins poemes es recitarien allà.

Esta passejada organitzada per Clàudia es va fer coincidir amb la inauguració dels primers murals ceràmics posats per l’Ajuntament de Burjassot per conformar la seua pròpia Ruta Estellés. Segons l’alcalde del municipi, Jordi Sebastià, “volem donar-li una presència física a la Ruta. Volem traure la poesia d’Estellés al carrer, als seus carrers, als carrers de Burjassot”. Eixa és només una de les iniciatives del Consistori. A més, també estan treballant en la celebració d’un congrés junt amb l’AVL, l’edició d’un disc, un espectacle teatral de la mà d’Antoni Valero i la recuperació de “Poseu-me les ulleres” o “Cos mortal”, entre d’altres. També la Diputació de València ha donat el seu suport a l’Any Estellés, a falta de concretar quin serà el seu nivell d’implicació.

En la Festa Estellés de dissabte, a banda del Ca Bassot com a organitzadors, i l’Ajuntament de Burjassot, i col·laboraren també l’Institut de Joventut, la Fundació Vicent Andrés Estellés, la colla de dimonis Els Socarrats, El Gat Negre i Bordissot. Després de la passejada estellesiana arribà el recital de poesia a càrrec d’Eduard Ramírez, Lorena Cayuela i Isabel García, amb l’exposició de pintures d’Anna Roig de fons, a les parets del Ca Bassot. La nit es tancava amb el sopar a les portes de la seu de l’entitat cultural i les cançons de Pau Alabajos i el seu propi homenatge al poeta.

http://www.melderomer.tv/n/2012/09/17/el-poble-del-poeta-recorda-el-poeta-del-poble/1347874376_3094.html