dijous, 13 de desembre del 2012

Quan la Televisió s'escapa de les mans dels governs

Imatge i slogan amb el que es presentà la ILP que reivindicà
la legalització de les emissions de TV3 al País Valencià.
En la setmana que el Tribunal Suprem espanyol anul·la la prohibició de TV3 al País Valencià que el govern del PP a la Generalitat Valenciana imposà el febrer de 2011, el Rebost Cultural volem expressar què #lesvolemtotes: TV3 i Canal 9, que està immersa en un procés d'ERO que amenaça a les treballadores i treballadors i la continuïtat de l'ens públic del que ens dotàrem allà pels inicis de la nostra autonomia.

Però és que la televisió és un servei públic del qual un poble modern com el nostre no pot deixar-se desproveït. I els successius governs del PP i la seua nefasta gestió al capdavant de RTVV han esfondrat no només la nostra tele, sinó també tota la industria audiovisual que al voltant girava. Prova d'això és el tancament recent dels històrics Estudis Tabalet d'Alboraia. La gestió econòmica nefasta unit a l'abandó dels principis fixats a la Llei de Creació de RTVV en la qual la llengua i la cultura pròpia esdevenien elements diferenciadors, han propiciat el resultat que hui tenim: audiències mínimes i un deute que ens ofega. Així ens trobem un panorama desolador, Canal 9 moribunda, el sector mort per inanició i el xicotet pastís de les TDT repartit entre quatre amigots de l'extrema dreta.

Arribats a aquest punt, en el qual hem perdut un servei públic, el paper jugat pels professionals, xicotetes productores, els emprenedors, la gent amb imaginació i amb ganes de treballar (que és la gran majoria en aquest País) ens ofereixen una vertadera televisió al servei de la ciutadania, la cultura i el bon gust, a la vegada que allunyada dels tentacles manipuladors d'una classe dirigent acostumada al control absolut de tot.

Estes iniciatives de les que vos parlem les trobareu a internet, a YouTube, a Facebook, a les xicotetes teles locals i han creat un nou model de televisió més proper a les persones, accessible i on l'interacció juga un paper fonamental. Hi ha de tot tipus: informatius, infantils, humor, sèries, espais culturals, etc.

Pot ser el que més ressò ha tingut és Xavi Castillo i els seus Veriueu-ho emesos a youtube, a Levante TV i a Vilaweb on repassa de manera satírica els temes d'actualitat. Però també destaca per la seua qualitat l'anomenat Col·lectiu Audiovisual Melderomer, un equip de joves estudiants d'audiovisual de Gandia que des de la seua web han donat cobertura a temes com les eleccions, la Primavera Valenciana, les Acampades del 15M, el valencià a l'escola, les vagues, les festes Estellés arreu del País, les manifestacions i altres temes d'actualitat política, social i cultural sempre des d'una clau valenciana i comptant amb totes les ferramentes modernes que les xarxes posen a la nostra disposició.

Cal fer menció al projecte #PedraPaperTisora, autodefinit com una plataforma de periodisme ciutadà que vol fer d'altaveu de la vida de la ciutat i la seua àrea metropolitana. Un collage audiovisual fet amb les contribucions de la gent. La xarxa social Twitter serveix de nexe entre els participants del projecte que sembla preparen una nova edició que s'estrenarà en breu.

Vos proposem que conegueu la xicoteta productora Barret Films que porten a terme dos projectes molt interessants. Un país de llibres és un espai televisiu que vol acostar als espectadors els llibres valencians i en valencià. Com haureu comprovat, es tracta d'un dels blogs que recomanem a la nostra llista de webs a seguir que trobareu a la columna de la dreta. També desenvolupen el projecte MagaCIM amb el Centre Instructiu Musical de Benimaclet. Es tracta d'un programa fet pels alumnes de l'escola de música d'aquesta societat i que setmanalment ofereixen un capítol divertit sobre l'actualitat del barri.

Un dels projectes que darrerament a sorgit és el de la sèrie CabanyalZ, una sèrie de zombis ambientada al Cabanyal de València i del que de moment sols podem vore un capítol pilot, estrenat el dimecres 12 del 12 del 12.

Un xicoteta mostra que a València sabem fer bona tele, arribarà el dia que ho poguem vore a Canal 9?